Hozzávalók:
A tészta:
Kenéshez:
A töltelék:
A mosdatáshoz:
Elkészítése:
A tejet a cukorral langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk benne.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojások sárgáját, csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.
Amikor összeállt, akkor apránként beledolgozzuk az olajos vajat és szép sima tésztát dagasztunk belőle. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától és a kezünktől.
Ha szép sima a tészta és megjelentek a buborékok benne, akkor megszórjuk a tetejét kevés liszttel és 30 percig kelesztjük letakarva.
Ha megkelt a tészta, akkor hat részre osztjuk a tésztákból egyenként kis gombócokat formázunk.
Egyenként kinyújtjuk a kis tésztákat téglalap alakúra, megkenjük a tészta tetejét olajjal és 3 evőkanál mákkal megszórjuk, elsimítjuk és kissé belenyomkodjuk, majd végezetül feltekerjük.
2 ág mákos és egy diós töltött rudat készítünk. Egymásmellé tesszük a rudakat, a végeit összecsípjük és hármas fonással összefonjuk.
Így járunk el a másik 3 tésztával is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert tojással lenjük, majd 25 percig kelesztjük.
180 fokos sütőbe toljuk 25 percre. Ha megsült, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsokat.
Hagyjuk langyosra kihűlni, mert így szebben lehet majd szeletelni.
Ha kisült a kalács én mindig megmosdatom cukros vízzel, így fényes lesz.