Narancsos répatorta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Narancsos répatorta

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 4 nagyobb tojás
  • 300 g barna cukor
  • 280 ml étolaj
  • 360 g rétesliszt
  • csipet só
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 200 g aprított füge vagy mazsola
  • 200 g aprított dió
  • 2 narancs leve
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 300 g reszelt sárgarépa

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 160 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 1 narancs lereszelt héja

Díszítéshez:

  • 250 g marcipán
  • 1 tk sárga, 1 tk piros, 2 tk zöld ételfesték

Elkészítése:

Egy tálban összekeverjük a tészta száraz hozzávalóit.

Egy másik tálba ütjük a tojásokat és hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük kikeverni, majd a nedves hozzávalókat folyamatosan hozzáadjuk és kikeverjük az egészet.

A kikevert cukros masszába belekeverjük az aprított fügét, a diót, a répát, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és jól összekeverjük az egészet.

A tortaformát kiolajozzuk és az alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. 150 előmelegített sütőbe toljuk kb 50 percre. Tűpróbát végezzünk! Teljesen kihűtjük.

Elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjuk a porcukorral, az olvasztott és visszahűtött vajjal, a narancs héjával hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a marcipán répákat. A marcipán felét egy aprítóba tesszük beöntjük a sárga és a piros ételfestéket felaprítjuk. Így juránk el marcipán másik felével csak most zöld festéket adunk hozzá. A színezett marcipánokat külön-külön összegyúrjuk és megformázzuk belőle a répákat.

Ha kihűlt a torta akkor kettévágjuk, megkenjük a narancsos krémmel, rárakjuk a tétjét azt is bevonjuk a krémmel.

A tortát ízlés szerint díszítjük a megformázott répákkal és dekorcukrokkal és tojásokkal.