Málnás máktorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Málnás máktorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 5 tojás
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 5 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 4 evőkanál víz
  • 1 teáskanál sütőpor

Töltelék:

  • 4 evőkanál darált mák
  • 25 dkg friss málna
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből csipet sóval és 1 ek cukorral kemény habot verünk belőle.

A tojássárgákhoz hozzáadjuk a barna cukrot és a megmaradt kristálycukrot, az olajat, a vizet és habverővel krémesre verjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a darált mákot, összekeverjük és kevés tojáshabbal lazítjuk.

A masszához hozzáadjuk a maradék habot és laza, körkörös mozdulatokkal belekeverjük a tésztába.

Egy 24 cm-es tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a masszát, elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb 25 percre. Tűpróbát végezzünk! A megsült piskótát rácson kihűtjük.

Amíg hűl a mákos piskóta, addig elkészítjük a krémet. A mascarponét a vaníliás cukorral, a pudingporral és a porcukorral habosra keverjük.

A tejszínt felverjük kemény habbá és felét a mascarponés krémhez forgatjuk.

A megmaradt tejszínt csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, majd ezzel díszítjük a torta tetejét.

A kihűlt lapot ketté vágjuk, ráhalmozzuk a krémet és elsimítjuk, majd a tetejét kirakjuk málnával és belenyomkodjuk a krémbe. Rátesszük a másik lapot és a maradék tejszínnel díszítjük. Tetejére málna szemeket tehetünk és porcukrot szórhatunk.

2 órára hűtőbe tesszük, hogy a a krém megszilárduljon.