Reszelt almás pite (cukor és gluténmentes)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Reszelt almás pite (cukor és gluténmentes)

Hozzávalók egy 18*27 cm-es tepsihez::
Tészta:

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt (vagy kókuszliszt)
  • 4 ek eritrit
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 3-4 ek hideg víz
  • 3 tojássárga (nagy)
  • egy csipet só

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 3 ek eritrit
  • 10 dkg mazsola
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 ek kukoricakeményítő

Elkészítése:

A mandulalisztet és a kukoricalisztet keverjük össze egy csipet sóval és az eritrittel, majd adjuk hozzá a citromlevet, az olvasztott és visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a tojássárgákat, a víz felét, majd gyors mozdulattal gyúrjuk össze (a vizet apránként adjuk hozzá, arra figyelve hogy se túl lágy, sem pedig túl kemény ne legyen a tészta).

Ezután osszuk el két egyforma részre a tésztát, majd az egyik felét egyenletesen lapogassuk bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.

A másik tésztagombócot pedig csomagoljuk be folpack fóliába és tegyük be a fagyasztóba, hogy könnyen tudjuk majd reszelni.

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, a vaníliaaromát, az eritritet, az őrölt fahéjat és a kukoricakeményítőt, majd keverjük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tepsiben lévő tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá az almás tölteléket.

Ezután vegyük ki a fagyasztóból a tésztagombócot, majd szintén egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá a tésztát az almás töltelékre.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt darált eritrittel, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb. Természetesen a mazsolát ki is hagyhatjuk a süteményből.