Fehérboros csirkemáj zellerpürével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fehérboros csirkemáj zellerpürével

Hozzávalók:
Csirkemájhoz:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 db vöröshagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk majoránna
  • 1 kk kakukkfű
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olaj

Zellerpüré:

  • 1 nagy zeller (vagy két kisebb)
  • 10 dkg vaj
  • őrölt fehérbors

Elkészítése:

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A csirkemájat mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a csirkemájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd forgassuk alaposan össze.

Ezután pároljuk pár percig, majd öntsük fel a borral, résnyire fedjük le a serpenyőt és főzzük 10-15 percig, hogy a máj átsüljön, és a szaftja kissé besűrűsödjön (arra figyeljünk, nehogy túl sokáig süssük, mert a máj megkeményedik).

Az elkészült májat tálalásig tartsuk melegen.

A zellert pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi enyhén sós vízzel hogy ellepje, majd főzzük puhára. Amikor puhára főtt szűrjük le.

A leszűrt zellerhez adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük jó simára, habosra.

Tipp:

Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a zellerpürét, helyezzük rá a csirkemájat, locsoljuk meg a szafttal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá, salátát, uborkát, savanyúságot.