Pontyhalászlé

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pontyhalászlé

Hozzávalók:

  • 5 kg ponty
  • 5 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek só
  • 3-4 ek fűszerpaprika
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 2 ek paradicsompüré

Tálaláshoz:

  • gyufatészta
  • kenyér

Elkészítése:

A pontyokat megtisztítjuk, zsigereljük, beirdaljuk és kb 2,5-3 cm széles szeletekre vágjuk, majd egy tálba téve a szeletek mindkét oldalát enyhén megsózzuk és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a hallal együtt egy 10 literes bográcsba rakjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje, de minimum 5 liter!

Közepes lángon felforraljuk, hozzáadjuk a vörösbort és a paradicsomszószt, rászórjuk a paprikát és innentől 35-40 perc alatt kissé erősebb/lobogó lángon, a bográcsot lengetve-mozgatva készre főzzük.

Félúton beletesszük a hal belsőségeket és a cseresznyepaprikákat. Időnként rákóstolunk, ha igényli sózzuk.

Miután elkészült egy nagyobb tálba átöntjük a levét, a patkószeleteket pedig tálcára helyezzük.

Ízlés szerint még forrón főtt metélttésztával és/vagy kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!