Diófasírozott céklás árpagyönggyel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Diófasírozott céklás árpagyönggyel

Hozzávalók:
Diófasírt:

  • 2 szikkadt (rozsos) zsemle
  • 1 kis fej gyöngyhagyma
  • 2 tojás
  • 10 dkg darált dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • só, bors, római kömény, friss petrezselyemlevél
  • 2 dkg vaj
  • tej
  • 5 dkg sajt

Céklás árpagyöngy:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 közepes nagyságú cékla
  • 15 dkg árpagyöngy
  • 2 ek olaj
  • só, bors, friss reszelt torma, őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

Tejbe áztatjuk a zsemlét.

A felolvasztott vajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát. Lereszeljük a krumplit és a sajtot illetve összeaprítjuk a petrezselyemlevelet.

A zsemléket kifacsarjuk, majd összegyúrjuk a dióval, kihűlt hagymával, sajttal, tojásokkal, krumplival és a fűszerekkel, majd pihentetjük kicsit.

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A húsos masszából kis gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megsütjük kb 30 perc alatt, közben félidőben megfordítjuk.

A körethez üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát a felforrósított olajon, majd rátesszük a megmosott árpagyöngyöt és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a reszelt nyers céklát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival lepje el és fűszerezzük, majd puhára főzzük. A végén belekeverjük a tormát és fedő alatt pihentetjük.