Méteres kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Méteres kalács

Hozzávalók:
Tészta:

  • 4 tojás szétválasztva
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál olaj + 1 evőkanál víz (a kakaós tésztába)

Krém:

  • 3 dl tej
  • 1 cs puncs pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

Tetejére:

  • 15 dkg csoki
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A tésztához a tojások fehérjét felverjük egy csipet sóval kemény habbá. A tojássárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral kihabositjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és 2 evőkanál citromlevet, a vizet, az olajat, a sütőporos lisztet és csomómentesre keverjük az egészet. Végül a tojáshabot forgatjuk bele óvatosan.

A tésztát két részre osztjuk és at egyik felébe belekeverjük a kakaóport, olajat és vizet, majd elkeverjük. Két őzgerincformát kivajazuk és lisztezünk, vagy sütőpapírral béleljük, majd külön-külön belesimítjuk a masszákat és 170 fokon kb 25-30 perc alatt megsütjük.

Rácsra téve kihűtjük a tésztákat.

A krémhez a pudingport a tejben felfőzzük a vaníliás cukorral, majd kihűtjük. A porcukrot kihabosítjuk a puha margarinnal, majd a pudinghoz adjuk és jól elkeverjük.

A kihűlt tésztákat a borkák mentén felszeljük, majd 1-1 sárga és kakaós lapot összeragasztunk a rkémmel. Hogy könnyebb legyen bánni a sütivel készíthetünk két rudat is belőle. Ha marad krémünk, akkor kívülről is körbekenjük a roládokat.

A csokit az olajjal felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a sütik tetejét.

Ha a csoki megdermedt, akkor ferdén szeletelve tálaljuk.

Tipp:

Fent nem tüntettem fel, de ízlés szerint citromhéjat vagy narancshéjat a tésztába lehet tenni, vagy a víz helyett narancslevet is lehet beletenni.