Tyúkhúsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  • 1 egész, tisztított tyúk
  • 5 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db burgonya
  • 2-3 szál petrezselyemzöldje
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb zeller gumó
  • víz (kb 2-3 liter)
  • 5 szem egész fekete bors
  • csipet egész kömény

Elkészítése:

A tyúkot darabjaira szedjük, megmossuk és egy edénybe helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje majd felforraljuk.

Mikor felforrt, leszedjük a tetejéről a habot. A zöldségeket meghámozzuk és a leveshez adjuk.

A répát, petrezselymet, a hagymát, a burgonyát, a karalábét egyben, a zeller gumót félbe vágva. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldjét is.

Sóval, a szemes fekete borssal és köménnyel ízesítjük. A levest takarék lángon főzzük, kb 3 órán keresztül, ameddig a hús megpuhul, az könnyen elválik a csonttól.

A zöldségek hamarabb megfőnek, azokat hamarabb ki kell szedni a levesből.

Mikor készre főtt a leves, kiszedjük külön tálba a húst és egy külön tálba pedig sűrű szűrűn átöntött levest.

Azért kell a levest leszűrni, mert így az apró zöldségek, hús darabok nem kerülnek a levesbe, az szép tiszta és aranylóan sárga lesz.

A levest főtt tésztával tálaljuk.