Lúdláb kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lúdláb kalács

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ek búzasikér
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kk só
  • 3 ek porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml étolaj
  • kb 2-2,5 dl langyos tej

Töltelék:

  • 3 ek kakaópor
  • 5 ek porcukor
  • kb 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek rumaroma
  • kb fél ü meggybefőtt

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk.

A lisztet összekeverjük a sikérrel, a sóval, porcukorral, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olajat és annyi tejet, hogy könnyed lágy tésztát kapjunk.

Alaposan összegyúrjuk és lefedve egy éjszakán át hűtőben kelesztjük.

Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből és 30 perc után lisztezett deszkán kb 30*40 cm-es nagyságúra kinyújtjuk.

A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az aromát és annyi olvasztott vajat, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A kakaós masszát egyenletesen elkenjük a tésztán, rászórjuk a lecsepegtetett meggyet és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.

Egy éles késsel a rudat középen félbevágjuk és a két fél rudat összetekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük.

Lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és kb 35 perc kelesztés után, 180 °C-ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.