Házi sajt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Házi sajt

Hozzávalók:

  • 90 dkg zsíros vagy félzsíros túró
  • 2 l házi tej (minimum 3,5 %-os)
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 púpozott tk só

Elkészítése:

A tejbe beletesszük a túrót és lassú lángon folyamatosan kevergetve forralásig melegítjük.

Ezután sűrű szitán leszűrjük.

A fennmaradt sűrűjét lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, a sót és a szódabikarbónát, majd állandó kevergetéssel nagyjából 10-12 percig főzzük, amíg a massza nyúlóssá és csomómentessé nem válik.

Beletesszük egy sajtformába vagy kisebb tálba és hideg spájzban hagyjuk kihűlni.

Másnap a szilárd sajtot egy rácsra átfordítjuk és másfél-két napig (a spájzban) még érleljük, forgatjuk, mialatt egy vékony kéreg képződik a sajt felszínén.

Ezekből az összetevőkből egy 70 dekás házi finomságot kaptam.

Jó étvágyat kívánok!