Csőben sült rakott karfiol

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Csőben sült rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 fej közepes karfiol
  • 30 dkg darált hús lehet sertés (vagy pulyka)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 marék rizs
  • bors
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • egy csipet köménymag
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük és bő sós, borsos, köménymagos vízben félkeményre főzzük. Hűlni hagyjuk.

Amíg hűl a karfiol, elkészítjük a darált húst. Az olajat felhevítjük, majd a rádobjuk megtisztított, kockára vágott vöröshagymát. Megpároljuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát és rövid ideig tovább párjuk. A megdinsztelt hagymára ráhalmozzuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk.

A rizst csipet sóval és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

A megdinsztelt darált húsra rászórjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd rárakjuk a főtt rizst, beleütünk egy tojást és összekeverjük.

Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, kirakjuk az alját a felszeletelt karfiol felével, majd ráhalmozzuk a fűszeres darált húst és elsimítjuk. Befedjük a maradék karfiollal, sózzuk, borsozzuk.

A tetejét megkenjük a tojással kikevert tejföllel és 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.

Ha megsült állni hagyjuk, majd tálalásnál kockára vágjuk.