Túrós-sajtos ropogós

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós-sajtos ropogós

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 1/2 kg félzsírós túró
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej (2,8 %-os)
  • 2 tojás
  • 2 ek tejföl (20 %-os)
  • 2 ek kacsa zsír
  • 25 dkg félzsíros sajt
  • lenmag
  • szezámmag
  • köménymag
  • cayenne bors vagy chilipehely

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.

A túrót és a sót hozzáadjuk az átszitált liszthez és összemorzsoljuk. A megkelt élesztőt, a kacsa zsírt, a tejfölt, 1 tojást és a maradék tejet is hozzáadva puha tésztagombócot készítünk, majd letakarva 1 órát kelesztjük.

Lisztezett felületen 5-6 mm vastagra kisodorjuk és karácsonyi vagy különböző formákat szaggatunk ki.

Megkenjük felvert tojással, szórunk rájuk reszelt sajtot és magvakat, sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk és 190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) nagyjából 18-20 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Mialatt sülnek a rágcsák, a szaggatásból megmaradt leeső széleket összegyúrjuk, 18-20 percet pihentetjük, majd kisodorjuk és derelyevágóval felcsíkozzuk.

Megkenjük tojással, szórunk rá cayenne borsot és sajtot, majd a végére azokat is szép pirosra, ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!