Diós-vaníliakrémes körtetorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-vaníliakrémes körtetorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Diós piskótához:

  • 6 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 2,5 dkg darált dió
  • 1 kk sütőpor
  • 2,5 dkg apróra vágott dió
  • 2 tojás (nagy)
  • 1 ek forró víz

Első vaníliás réteghez:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 1 dl habtejszín

Körtés részhez:

  • 4 db nagyobb körte
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 dl édes fehérbor (vagy víz)
  • 20 gramm porzselatin

Második vaníliás réteg hozzávalói:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 1 dl habtejszín

Csokoládé ganachehoz:

  • 12,5 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 2 dk vaj
  • 1 dl habtejszín

Elkészítése:

A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, robotgéppel keverjük habosra, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a darált dióval, majd adjuk hozzá a cukros-tojáshabhoz, és egy keverőkanállal óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük össze a masszát. Keverés közben adjuk hozzá az apróra vágott diót és úgy keverjük tovább.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 15 percig, tűpróbáig. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. A vaníliás pudingport keverjük a tejjel csomómentesre, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhe és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután adjuk hozzá a krémhez és keverjük alaposan össze.

A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük vissza a teljesen kihűlt diós piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet.

Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen.

A körtét pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, ízlés szerint daraboljuk fel, majd facsarjuk rá a citromlevet. Ezután öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt fahajat, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy a körte nehogy teljesen szétfőjön.

Ezután a zselatint keverjük simára pár evőkanál forró lével, majd csorgassuk a körtére és óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.

Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a tortaformát a hűtőből, óvatosan öntsük a megdermedt vaníliakrémre, és tegyük vissza a hűtőbe pár órára hogy teljesen megdermedjen.

Második vaníliás réteg: A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A vaníliás pudingport keverjük a tejjel csomómentesre, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután adjuk hozzá a krémhez és keverjük alaposan össze. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.

Ezután vegyük ki a tortaformát a hűtőből és óvatosan öntsük a megdermedt körtére a vaníliakrémet, majd tegyük vissza a hűtőbe pár órára hogy teljesen megdermedjen.

A Hulalához adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon és éppen csak langyos legyen.

Vegyük ki a tortaformát a hűtőből, majd helyezzük a megdermedt tortát egy tortatálra, ízlés szerint csorgassuk rá a csokoládé ganachet és hagyjuk teljesen megdermedni.

Tipp:

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, tegyük süteményes tányérra, majd úgy kínáljuk.