Vidámparki perec

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vidámparki perec

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 200 ml langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 100 ml víz
  • 5 dkg vaj

Kenéshez:

  • 1 tojássárga

Tetejére:

  • 2 ek só
  • 3 ek liszt
  • kb 1 dl víz

Főzéshez:

  • szükség szerint víz
  • 2 ek szódabikarbóna

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A liszthez keverjük a sót, a vizet a puha vajat és az élesztőt a tejjel együtt. Dagasztjuk, majd 1 órán keresztül lefedve kelesztjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Úgy hajtogatjuk felülről lefelé, hogy az illesztésnél összecsípjük. Hosszú hurkákat sodrunk és pihentetjük kb 10 percig.

Egy nagyobb edényben vizet forralunk és hozzáadjuk a szódabikarbónát. A hurkákból perecet formázunk, majd a vízben 30-30 mp alatt mindkét oldalukon előfőzzük.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a főtt pereceket, tojássárgájával megkenjük majd 200 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük.

A liszt, só és víz keverékéből kissé hígabb masszát készítünk és ezzel locsoljuk meg a pereceket, majd néhány percre visszatesszük a sütőbe.