Sonkás-sajtos tészta csőben sütve

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sonkás-sajtos tészta csőben sütve

Hozzávalók:

  • 30 dkg penne (vagy ízlés szerint más tészta tészta)
  • 30 dkg füstölt sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg sajt
  • 4 dl tejföl (20 %-os)
  • 6 dkg vaj
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)

Elkészítése:

A sonkát vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a vaj felét, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott sonkát, szórjuk meg egy csipet sóval, ízlés szerint őrölt borssal és kevergetve süssük pár percig, majd hűtsük ki.

Amikor már kihűlt, adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot, a tejfölt és keverjük alaposan össze (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána).

A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le, alaposan csepegtessük le és adjuk hozzá a sonkás-sajtos keverékhez és forgassuk, keverjük össze.

Egy jénaitálat (vagy tepsit) kenjünk ki a maradék vajjal, majd öntsük bele a tésztás keveréket. Ezután szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tipp:

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.