Hozzávalók egy kb 22 cm-es formához:
Piskóta:
Túrókrém:
Gyümölcszselé:
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra és amíg melegszik tegyünk be egy kis tepsiben vagy kis lábasban vizet, hogy kellően párás legyen a környezet.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a pár csepp citromlevet, a sárgájához a cukor 1/3-ad részét, a vaníliákat, citromhéjat.
A fehérjét kézi mixerrel elkezdjük kihabosítani és közben hozzáadjuk a cukor 2/3-ad részét. Nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját is kihabosítjuk a kézmixerrel, majd amikor feloldódtak benne a cukorszemcsék, akkor két evőkanálnyi felvert fehérjét hozzáadunk és tovább mixereljük.
Egy nagyobb méretű kézi habverővel óvatosan elkeverjük a sárgáját a fehérjével és 2-3 részletben hozzákeverjük a lisztet.
Cukrász vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd egy habkártya segítségével húzzuk ki a tésztát a közepéről a széléhez. Így egy homorú formát kapunk most, de sülés közben meg fog emelkedni, így lesz a piskóta teteje egyenes és sík, miután megsült.
Előmelegített sütőben 180°C-on tűpróbáig sütjük. A vízzel töltött tepsit vagy kis lábast sütés előtt kivehetjük a sütőből.
Amíg sül a piskóta, addig a túrót áttörjük és a többi hozzávalóval krémesre keverjük.
A fagyasztott gyümölcsöket egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy épp, hogy még ne lepje el, hozzáöntöm hidegen a zselatint és lassú tűzön elkezdjük melegíteni.
Amikor elkezd habosodni a teteje, akkor elzárjuk alatta a lángot, mert nem szabad felforralni, mert a zselé elveszíti a zselésítő hatását!
Piskótát kivesszük a formából, majd a formát visszahelyezzük rá és szorosabbra húzzuk (ezt állítható formával érhetjük el). Ahogy hűl a tészta, úgy kicsit össze fog ugrani. Rákenjük egyenletesen a túrókrémet és óvatosan, egy kanál segítségével elkezdem ráadagolni a gyümölcszselét. Figyelem, nehogy valahol lefolyjon, leszaladjon a túró alá, mert szétáztatja a tésztát. Ha minden rendben és nem folyik le a zselé, akkor szépen ráöntöm az egészet óvatosan és mehet a hűtőbe.
Ha véletlen folyna a zselé, akkor húzd szorosabbra a formát!
4 óra dermesztés után tálalható.
Az édesítőszer cukorra cserélhető, a barnarizsliszt pedig fehérlisztre.