Szezámos és mákos császárzsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szezámos és mákos császárzsemle

Hozzávalók:

  • 420 ml langyos víz
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 80 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2 tojás
  • olaj a kenéshez

Tetejére:

  • 1 tojás fehérje
  • ízlés szerint mák, szezám, napraforgómag

Elkészítése:

1 dl langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és aadjuk hozzá a cukrot. Kb 10 perc alatt az élesztő felfut.

A lisztet (kelesztő) tálba öntjük. Hozzáadjuk a sót, tojásokat a maradék vizet, majd a felfutott élesztőt. Jól átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, majd letakarva 60 percig pihentetjük.

Ha megkelt a tészta, akkor 12 részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük. A tésztákból 30-40 cm hosszú rudakat sodrunk.

Az egyik végére hurkot kötünk és ezen keresztül bújtatjuk át a tészta hosszabbik részét. A zsemléket további 20 percig állni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A zsemléket megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk mákkal, szezámmal vagy napraforgó maggal.

Kb 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.