Szedertorta málnával

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szedertorta málnával

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 35 dkg málna
  • 35 dkg szeder
  • 30 g natúr joghurt
  • 12 dkg porcukor
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 12 db lapzselatin
  • 4 dl tejszín

A díszítéshez:

  • 2 dl cukrásztejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • málna és szeder

Elkészítése:

Először a szokásos módon piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket csipet sóval és 3 evőkanál cukorral felverjük kemény habbá.

A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és habosra verjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a reszelt narancshéjat és összekeverjük, majd a habból veszünk ki és fellazítjuk a tésztát, majd apránként beleforgatjuk a maradék habot laza, körkörös mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a habot.

Egy 24 cm-es tortaforma alját kikenjük olajjal, majd kibéleljük, sütőpapírral beleöntjük, a piskóta masszát elsimítjuk és megütögetjük az alját. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 25 percig sütjük (tűpróbát végezzünk), majd rácson hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt három lapra vágjuk.

A töltelékhez a szedret és a málnát a cukorral, a balzsamecettel és kevés vízzel felforraljuk, majd levesszűrön átpasszírozzuk és kihűtjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztassuk be.

Ha kihűlt a püré, akkor porcukorral és joghurttal kikeverjük, majd belerakjuk a kinyomkodott és folyósra melegített zselatint is.

Ha elkezd dermedni akkor megfelezzük. Az egyik felébe beleforgatjuk a kemény habbá felvert tejszínt.

Fektessük egy piskótalapot a tortatálra és tegyük köré a tortakarikát. Megkenjük a zselés krémmel és elsimítjuk, majd rákenjük a tejszínes kém felét. Rátesszük a következő lapot és megkenjük mind a két krémmel és befedjük az utolsó lappal. Berakjuk a hűtőbe legalább 3-4 órára, teljesen áthűljön a torta.

Levesszük a tortakarikát és a díszítéshez a tejszínhabot verjük kemény habbá. A tejszín egyharmadával töltsük nyomózsákba és tegyük félre. A maradék tejszínnel kenjük körbe a torta tetejét és az oldalát.

Díszítjük a torta tetejét a félretett nyomózsák segítségével habrózsákkal. Friss gyümölcsökkel díszítsük és tálalásig hűvös helyen tálaljuk.