Diós krémes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Diós krémes

Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 20 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

A habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg darált dió

A krémhez:

  • 3 dl baracklekvár
  • 160 g vaníliás pudingpor
  • 1 liter tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg kristálycukor

A tetejére:

  • 5 dkg porcukor
  • 10 g vaníliás cukor

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. A vaníliás pudingot 2 dl tejjel és a kristálycukorral simára keverjük.

A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingot és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd az elkészült krémet félrerakjuk hűlni.

A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát, cukrot hozzáadjuk a tojások sárgáját és a margarint. A lisztben morzsoljuk el a vajat amennyire csak tudjuk a tojásokkal együtt. Adjuk hozzá a tejfölt és gyúrjunk szép sima tésztát az alapanyagokból. A tésztát osszuk három részre, majd mérjük le tepsi hátlapját és a sütőpapírból vágjunk le 3 akkora méretet, mint a tepsink háta.

A leszabott sütőpapíron nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát. A tojások fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá. Habot osszuk három részre, majd kenjük az egyik lap tetejére és szórjuk rá a darabolt dió egyharmadát. A másik 2 lapot ugyan így készítjük elő a sütéshez.

Előmelegített sütőben 170 fokon 10-12 perc alatt süssük meg a süteménylapjait. Akkor lesz nagyon finom, puha a végeredmény, ha a tésztát nem sütjük meg nagyon. A hab elég gyorsan pirul, annyi sütés a tésztának is bőven elég. Ha túlsütjük, a tészta nem puhul meg a krémtől.

A megsült lapokat tegyük félre, amíg ki nem hűlnek. Amíg a lapok hűlnek, addig a kihűlt pudingot keverjük ki a margarinnal elkevert cukorral jó habosra. Az elkészült krémet osszuk két részre.

A lapokról óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Az első lapot helyezzük egy tálcára, majd kenjük meg a krém felével. A krémre kenjük rá a baracklekvár felét.Helyezzük rá a következő lapot azt is megkenjük a krémmel és a lekvárral, majd rátesszük a harmadik lapot.

Hűtőbe tesszük pár órára, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok. Tálaláskor vaníliás porcukorral hintjük meg a sütemény tetejét.