Rakott sertéskaraj parasztosan

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott sertéskaraj parasztosan

Hozzávalók:

  • 12 szelet sertéskaraj
  • 3 ek liszt
  • 12 db nagyobb burgonya
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 tv paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 szelet kolozsvári szalonna
  • 1 szelet csemegeszalonna
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 nagy (270 g-os) tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, ételízesítő
  • 5-6 ek zsiradék

Elkészítése:

A burgonyákat sós vízben héjában félpuhára főzzük, hideg vízben kissé lehűtjük, lehéjazzuk és félretesszük.

A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és lisztben forgatás után kevés zsiradékon 1-1 perc alatt mindkét oldalát elősütjük.

A paprikát, paradicsomot és a lila hagymát karikákra vágjuk, a sajtokat lereszeljük.
Egy 30*40 cm-es tepsit zsiradékkal kikenünk és belerétegezzük a felszeletelt hozzávalókat:
1. réteg: burgonya, lilahagyma, tv paprika, kolozsvári szalonna
2. réteg: burgonya, lilahagyma, paradicsom
3. réteg: elősütött karajszeletek, reszelt füstölt sajt
4. réteg: burgonya, csemege szalonna

Végül a tejfölt kikeverjük a 2 gerezd reszelt fokhagymával, 2 tojással, a reszelt trappistával, pici sóval, borssal és rákentük a tetejére.

Alufóliával lezárjuk és 190 fokra előmelegített sütőbe téve először jó 40 percig, azután a fóliát levéve további 18-20 perc alatt szép pirosra megsütjük.

8-10 perc pihentetés után szépen szeletelhető.

Kenyérrel és ízlés szerint savanyúsággal tálaljuk.

Rendkívül kiadós és laktató étel, jó étvágyat kívánok hozzá!