Mogyorókrémes párizsi csúcs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mogyorókrémes párizsi csúcs

Hozzávalók:
Tészta:

  • 100 g finomliszt
  • 35 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 70 g hideg vaj felkockázva

Krém:

  • 50 ml habtejszín
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g étcsoki
  • 2-3 púpos evőkanál mogyorókrém
  • 15 g cukrozatlan kakaópor
  • 200 g puha vaj felkockázva

Bevonáshoz:

  • 200 g csoki (ét vagy tej, mindegy)
  • 1-2 teáskanál olaj

Elkészítése:

A lisztet, cukrokat elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgával összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.

Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet. A cukrot és a tejszínt forraljuk fel és forraljuk kb 3 percig. Ezután adjuk hozzá a csokit, majd mikor már a csoki is elolvadt, akkor tegyük bele a mogyorókrémet is és keverjük az egészet simára.

A kész krémet hűtsük ki teljesen. Akkor jó, ha teljesen megdermedt.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Egy kisebb méretű szaggatóval vagy feles pohárral szúrjuk ki a tésztát és tegyük sütőpapíros tepsire.

180 fokra melegített sütőben süssük 10-15 percig.

Ha a tészta kihűlt, akkor a krémet robotgéppel habosítsuk ki pár perc alatt, majd szedjük csillagcsöves habzsákba és a tésztákra egyenként nyomjunk belőle kis csúcsokat.

A sütiket tegyük tálcára és egy órára tegyük be a fagyasztóba.

Amikor a sütik már megfagytak, akkor a csokit melegítsük fel az olajjal, majd próbáljuk úgy fogni a sütiket, hogy a krémhez ne nagyon érjünk, mert rögtön olvadni kezd és mártsuk gyorsan a csokiba és forgassuk körbe, hogy mindenhol befedje.

A csokiba mártott sütiket tegyük rácsra és hagyjuk teljesen megdermedni.