Libatepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Libatepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 65 dkg finomliszt
  • 25 dkg darált liba töpörtyű
  • 2 kiskanál só
  • 1,5 mokkáskanál őrölt bors
  • 2,5 dl tej
  • 2 kiskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 dkg olvasztott vaj

A pogácsák kenéséhez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tejet langyosítsuk fel, majd keverjük el benne a cukrot, végül adjuk hozzá az elmorzsolt élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő 10-15 perc alatt felfusson a tejben.

A töpörtyűt daráljuk le, majd a lisztben keverjük el a sót és a borsot.

A töpörtyűt adjuk a liszthez, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, tojást, tejfölt és gyúrjuk össze az egészet. A tésztát letakarva meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát, majd kenjük meg a 3 dkg olvasztott vajjal. Szorosan tekerjük fel rúdba. A bal és jobb oldalát 2/3-ig felhajtjuk, kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk.

Ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd a tészta tetején egy éles késsel tetszőleges mintát rajzolunk.

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben 170 C°-on 20-22 perc alatt készre sütjük.