Oroszkrém torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Oroszkrém torta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 140 g cukor
  • 175 g finomliszt
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 2 tojás
  • 1/2 cs sütőpor

Krém:

  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola és/vagy kandírozott vegyes gyümölcskocka
  • 3 dl tejszín
  • 5 tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dkg zselatin (10 dkg vízben oldva)
  • vaníliaaroma vagy paszta esetleg fél rúd vanília magja kikaparva

Díszítéshez:

  • kb 3 dl tejszínhab
  • mandula
  • kandírozott narancshéj

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütőformát készítsük elő.

Az egész tojásokat a cukorral kb 10 percig keverjük vagy amíg ki nem fehéredik és habosodik a massza, majd keverjük hozzá a tejet és az olajat is. Egy hablapáttal vagy habverővel óvatos mozdulatokkal forgassuk hozzá a lisztet és a sütőport.

A kész masszát öntsük a formába és süssük kb 40-45 percig, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez tojásokat a tejjel, a cukorral, vaníliával gőz felett besürítjük állandó keverés mellett.

A zselatint beáztatjuk a vízbe (duzzadjon meg), majd mikróban kb 5 másodperc alatt folyósra melegítjük, majd a vaníliás masszához keverjük. Levesszük a gőzről és kihűtjük, de vigyázzunk, ne dermedjen meg!

A tejszínhabot majdnem készre felverjük, majd hozzáadjuk a tojásos masszát és sima, stabil krémmé keverjük az egészet.

Összeállítás:

A piskótát 3 lapba vágjuk. Az alsó lapot visszatesszük egy magas falú formába, majd megkenjük a krém felével és megszórjuk a lecsepegtetett mazsola és kandírozott narancs felével, majd rátesszük a következő lapot és óvatosan rányomkodjuk. Megkenjük a maradék krémmel, megszórjuk mazsolával és kandírozott narancshéjjal és befedjük az utolsó lappal és ezt is óvatosan ránymkodjuk.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap felvert tejszínnel bevonjuk és ízlés szerint díszítjük.