Rozmaringos sertésszűz, forralt borban párolt körtével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Rozmaringos sertésszűz, forralt borban párolt körtével

Hozzávalók:
Forralt borban párolt körte:

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • kb 4-5 ek cukor
  • 2 egész fahéjrúd
  • 8 szem szegfűszeg
  • 4 szem szegfűbors
  • fél narancs
  • 2 db csillagánizs
  • 8 kemény körte

Rozmaringos sertésszűzhöz:

  • 1 sertésszűz kettőbe vágva (kb 70 dkg-1 kg)
  • 1 nagyobb ág rozmaring,
  • durva szemű tengeri só
  • bors
  • 5 dkg vaj
  • kevés olaj

Elkészítése:

A forralt bor hozzávalóit összeforraljuk, majd beletesszük a meghámozott körtéket és alacsony lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Közben párszor forgassuk át a körtéket, hogy a forralt bor mindenhol érje.

A húsról az esetleges hártyákat levágjuk. Egy mozsárban összezúzzuk a rozmaringot a sóval.

A húsra kevés olajat öntünk, majd bedörzsöljük a sós-rozmaringos masszával, megszórjuk borssal és lefedve pihentetjük pár órán át.

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat és vajat forrósítunk, majd hirtelen körbepirítjuk rajta a húst. Amikor már mindenhol szép a színe, akkor a borból, amiben a körtét főztük, a hús alá öntünk kb 1 dl-nyit és alacsony lángon, fedő alatt kb 15 perc alatt készre sütjük a húst. Félidőben fordítsuk meg.

Szeletelés előtt pihentessük a húst, majd szeleteljük fel és kínáljuk a körtével.