Gyöngyöző tetejű túrós szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gyöngyöző tetejű túrós szelet

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 2 tojás
  • 17,5 dkg cukor
  • 80 ml étolaj
  • 3 ek tej
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 50 dkg krémes túró
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás ízű pudingpor
  • kb 3 ek tejföl

Tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 tk citromlé

Elkészítése:

A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokon.

A túrókrém hozzávalóit alaposan keverjük ki (célszerű hozzá krémes túrót használni, de ha nincs, akkor a rögöset alaposan törjük át).

A tésztához a tojásokat és a cukrot habosítsuk ki, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olajat és a tejet és keverjük el. Ezután adjuk hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport és a sót, majd az egészet keverjük csomómentesre.

A tésztát simítsuk az előkészített tepsibe, majd óvatosan egyengessük a tetején el a túrós masszát.

Süssük kb 35-40 percig. Akkor jó, ha a túrós réteg teteje már nem ragad.

A tojáshabhoz kezdjük el felverni a fehérjéket. Amikor félig felvertük, akkor adjuk hozzá a citromlevet, cukrot és a keményítőt, majd az egészet verjük fel kemény habbá.

A kész tojáshabot simítsuk a még forró süti tetejére, majd a hőmérsékletet vegyük vissza 160 fokra és kb 20 percig szárítsuk vagy addig, amíg nem lesz egy kicsit barnás színe a habnak.

A kész sütit tegyük hideg helyre vagy hűtőbe és miután teljesen kihűlt, éles késsel szeljük.

Ha minden jól megy, aranyos kis cukor cseppek ülnek ki a süti tetejére, mire kihűl. Innen kapta a süti a nevét.