Gesztenyés-mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gesztenyés-mézes krémes

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Lapokhoz:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 kiskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál enyhén púpozott liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 dkg gesztenyepüré
  • rumaroma ízlés szerint
  • 15 dkg puha vaj vagy margarin

Tetejére:

  • 15 dkg étcsoki
  • 1,5 dl habtejszín
  • (vagy ha van bevált csokimáz recepted, akkor az)

Elkészítése:

Lapok:

Egy nagyobb edénybe tesszük a kakaóport, mézet, tojásokat, cukrot és a vajat, majd feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük összeolvasztani. Közben alaposan összeolvasztjuk.

Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd elkezdjük összedolgozni. AMikor már nem tudjuk tobább keverni, akkor kézzel gyúrjuk.

A kész tésztát 3 részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk tepsi méretére (melegen kissé ragadhat a massza, ilyenkor kissé lisztezzünk alá) és 180 fokon 8 percig sütjük. A másik két lapot is megsütjük.

Ha a tészta kihűl, akkor nehéz lesz vele dolgozni. Ha kihűlt, akkor kissé melegítsünk rá mikrobán (pár másodperc).

Krém:

A lisztet és a cukrot tegyük egy edénybe, majd öntsük fel kevés tejjel és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a többi tejet és a vaníliát, majd főzzük sűrűre. Tetejére tegyünk folpackot, hogy ne bőrözzön be.

Amikor kihűlt a puding, akkor adjuk hozzá a vajat, kiolvasztott gesztenyepürét és a rumaromát, majd gépi habverővel alaposan habosítsuk ki az egészet.

Összeállítás:

Az egyik lapot egy tálcára tesszük, rákenjük a krém felét egyenletesen, majd ráteszünk egy másik lapot és rákenjük a maradék krémet, végül befedjük az utolsó lappal.

A tetejét csokimázzal vagy a tejszínnel összeolvasztott csokival bevonjuk. Ízlés szerint díszíthetjük.

Másnap szeleteljük.