Almás galette

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás galette

Hozzávalók:
Tészta:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 200 g margarin
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 pici citromlé

Töltelék:

  • 5 db alma
  • 1 kk fahéj
  • ízlés szerint nádcukor
  • 2-3 evőkaná szilvalekvár

Elkészítése:

A tészta alapanyagait jól összedolgoztam, amikor összeállt kb félórára beraktam a hűtőbe. Én nem raktam fóliába simán csak a tálba, amiben összegyúrtam.

Az almákat lereszeltem és állni hagytam addig, amíg a tészta is pihent a hűtőben, majd jól kinyomkodtam a levét. Hozzáraktam a fahéjat, a nádcukrot, érdemes megkóstolni én nem mérem, mert függ az alma édességétől is.

A tésztát kivettem a hűtőből, ketté vettem és kerek formákra nyújtottam. Az alsó részt akkorára, amekkora tortaformám van, kb 26 cm átmérőjű. Kivajazott, kilisztezett tortaformába tettem és megkentem a tésztát a szilvalekvárral, majd jött rá az alma.

A maradék kinyújtott tésztát csipkedtem és körbe raktam a szélét, a közepét üresen hagytam. Megszórtam nádcukorral az egész tetejét. Előmelegített sütőben kb 40 percet sütöttem 180 fokon.