Ischler diós tésztából

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Ischler diós tésztából

Hozzávalók:
Tészta:

  • 150 g porcukor
  • 300 g vaj
  • 420 g búza finomliszt
  • 150 g őrölt dió vagy mandula
  • 1,5 kávéskanál fahéj (őrölt)

Narancsos-csokis töltelék:

  • 150 g étcsoki
  • 150 ml habtejszín
  • 1 narancs reszelt héja

Lekvároshoz:

  • málna, barack vagy más savanykás lekvár

Tetejére:

  • kandírozott narancshéj
  • kb 20 dkg olvasztott csoki

Elkészítése:

A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be és tegyük a hűtőbe. Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!

Ezután hűtőben pihentessük kb 1 órán át a tésztát (akár több is lehet), majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra. Egy kerek, nagyobb átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket és tegyük sütőlemezre.

200 fokra előmelegített sütőben süssük meg 5-10 perc alatt. Ügyeljünk rá, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Figyelem! Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!

Krém:

A felforralt tejszínt öntsük a csokira, majd keverjük egyneművé, végül adjuk hozzá a narancs reszelt héját is. Hűtsük langyosra, majd robotgéppel habosítsuk ki.

Összeállítás:

2-2 korongot ragasszunk össze a csokis krémmel vagy lekvárral, majd mártsuk olvasztott csokiba. Tegyük egy sütőpapírra, majd rakjuk hűvös helyre.

Ízlés szerint díszíthetjük színes cukorral, kandírozott narancshéjjal vagy fehércsokival.