Cukkinis-fetás quiche

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Cukkinis-fetás quiche

Hozzávalók egy 25 cm-es formához:
Tészta:

  • 200 g liszt (60 g sima, 140g teljeskiőrlésű búza)
  • 100 g hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 150 g füstölt szalonna vagy bacon
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 zsenge cukkíni (kb 450 g)
  • 2 kisebb fej lilahagyma
  • 150 g feta

Royal:

  • 3 tojás
  • 200 ml habtejszín (cukrozatlan)
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
  • őrölt bors, só ízlés szerint

Elkészítése:

A vajat elmorzsoltjuk a lisztekkel, sóval és a sütőporral (legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni). Tábla tesszük a lisztes-vajas keveréket és a tészta többi alapanyagát is hozzáadva összegyúrjuk. Dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át.

Becsomagolva minimum 30 percre betesszük a hűtőbe.

Míg a tészta hűlt, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Felkarikázzuk a pórét is és a szalonnával együtt megpirítjuk. Ne pirítsuk túl, hisz a sütőben is pirulni fog még!

A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük és 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük egy csapott teáskanál sóval és szitába tesszük, hogy a leve kicsepegjen.

A lilahagymát meghámozzuk és azt is felkarikázzuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát (ha nincs ekkora pite formánk, akkor nyugodtan készíthetjük tortaformában is, csak annak magasabb a pereme, erre figyeljünk! Ha magasabb lesz az étel pereme, akkor több royal kellhet majd a megadott mennyiségnél).

Villával megszurkáljuk, ütőpapírt terítünk bele, ráöntöttjük a vakon sütéshez használt rizst/babot vagy valamilyen más nehezéket és 20 percig sütjük úgy, hogy amikor a széle már kezd szilárdulni, kivesszük belőle a rizst. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Fontos, hogy a tészta süljön meg, mert egy nagyon nedves töltelék fog belekerülni!

Közben a tejszínt a tojásokkal, borssal, zúzott fokhagymával elkeverjük. A sózással legyünk óvatosak, hisz a feta és a szalonna is sós.

Az alaposan lecsepegtetett cukkinit papírtörlőre szedjük. Próbáljuk elérni, hogy minél szárazabb legyen.

A tésztára rétegezzük a zöldségek, szalonna, feta harmadát és azt addig ismételtem míg el nem fogynak. Ráöntjük a tejszínes alapot.

Sütőbe toljuk és kb 45 perc alatt megsütjük.