Hozzávalók egy 25 cm-es formához:
Tészta:
Töltelék:
Royal:
Elkészítése:
A vajat elmorzsoltjuk a lisztekkel, sóval és a sütőporral (legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni). Tábla tesszük a lisztes-vajas keveréket és a tészta többi alapanyagát is hozzáadva összegyúrjuk. Dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át.
Becsomagolva minimum 30 percre betesszük a hűtőbe.
Míg a tészta hűlt, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Felkarikázzuk a pórét is és a szalonnával együtt megpirítjuk. Ne pirítsuk túl, hisz a sütőben is pirulni fog még!
A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük és 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük egy csapott teáskanál sóval és szitába tesszük, hogy a leve kicsepegjen.
A lilahagymát meghámozzuk és azt is felkarikázzuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtjuk és kibéleljük vele a formát (ha nincs ekkora pite formánk, akkor nyugodtan készíthetjük tortaformában is, csak annak magasabb a pereme, erre figyeljünk! Ha magasabb lesz az étel pereme, akkor több royal kellhet majd a megadott mennyiségnél).
Villával megszurkáljuk, ütőpapírt terítünk bele, ráöntöttjük a vakon sütéshez használt rizst/babot vagy valamilyen más nehezéket és 20 percig sütjük úgy, hogy amikor a széle már kezd szilárdulni, kivesszük belőle a rizst. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Fontos, hogy a tészta süljön meg, mert egy nagyon nedves töltelék fog belekerülni!
Közben a tejszínt a tojásokkal, borssal, zúzott fokhagymával elkeverjük. A sózással legyünk óvatosak, hisz a feta és a szalonna is sós.
Az alaposan lecsepegtetett cukkinit papírtörlőre szedjük. Próbáljuk elérni, hogy minél szárazabb legyen.
A tésztára rétegezzük a zöldségek, szalonna, feta harmadát és azt addig ismételtem míg el nem fogynak. Ráöntjük a tejszínes alapot.
Sütőbe toljuk és kb 45 perc alatt megsütjük.