Tojásos-kolbászos zöldbableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tojásos-kolbászos zöldbableves

Hozzávalók:

  • 80 dkg zöldbab megtisztítva és darabolva
  • 25 dkg füstölt kolbász darabolva
  • 4 főtt tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csokor kapor felaprítva
  • 1 szál zellerzöld
  • 330 g tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • őrölt bors

Elkészítése:

Egy nagyobb lábosban 1,5 l vizet forralunk a vöröshagyma és a fokhagyma 3/4 részével. Amikor lobogva forr, beletesszük a zöldbabot és a zellerzöldet, sózzuk, borsozzuk, kisebb lángra vesszük, lefedve hagyjuk főni.

Közben elkészítjük a rántást: az olajat felforrósítjuk, a maradék vöröshagymát átforgatjuk rajta, beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a félretett fokhagymát és a pirospaprikát, felengedjük előbb kevés hideg vízzel, majd a tejföllel is összekavarjuk és félretesszük.

Ha a bab nagyjából megpuhult, kivesszük a zellerszárat, beletesszük a kolbászkarikákat, a kaprot és a kevés meleg levessel felengedett rántást. Legalább 10-15 percig hagyjuk még lefedve enyhén rotyogni.

Ha túl sűrű lenne a leves, tehetünk bele még egy kis vizet. Mielőtt elzárjuk alatta a gázt, a cikkekre vágott tojást is belekeverjük óvatosan.