Mákos-narancsos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos-narancsos torta

Hozzávalók egy 24 cm-es, magas falú tortaformához:
Alap:

  • 3 tojás
  • 80 g olvasztott, visszahűtött vaj
  • 150 g darált mák
  • 50 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor

Krém:

  • 100 g fehércsokoládé
  • 0,5 l habtejszín
  • 300 g görög joghurt
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50-60 g cukor (ízlés szerint akár több is mehet bele)
  • 8 g zselatin (por)

Narancsos zselé:

  • 3 dl narancslé (szénsavmentes)
  • 9 g zselatin (por)

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat válasszuk szét és a tojássárgákat az olvasztott vajjal keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a mákot és a lisztet.

A tojásfehérjéket a cukorral verjük kemény habbá, majd két részletben adjuk hozzá a mákos keverékhez és óvatosan forgassuk össze.

Öntsük a mákos masszát sütőpapírral bélelt tortaformába és süssük 20 percig, majd hűtsük ki teljesen.

A krémhez a kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt és keverjük simára, majd adjuk hozzá a joghurtot és a narancs héját.

A hideg habtejszínhez adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá, majd forgassuk össze a fehércsokoládés krémmel.

A zselatinra öntsünk kevés forró vizet, majd keverjük teljesen csomómentesre. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így öntsük a többi krémhez és keverjük el jó alaposan.

Öntsük a mákos alap tetejére és tegyük hűtőbe 1-2 órára.

A zselatint olvasszuk fel a forró narancslében és hűtsük langyosra, majd öntsük a megdermedt krém tetejére és tegyük vissza a hűtőbe további 1-2 órára vagy egy éjszakára.

Másnap vegyük le róla a keretet és ízlés szerint díszítsük.