Sajtos turbán

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos turbán

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 cs szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 tk só
  • 3 dl tej (langyos)

Töltelék:

  • kb 20 dkg sajt (lereszelt)
  • 5 dkg margarin (olvasztott)

Tetejére:

  • 1 enyhén felvert tojás
  • szezám vagy lenmag

Elkészítése:

A lanygos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

Egy edénybe tesszük a sót, erre a lisztet, a margarint és vágül ráöntjük az élesztős tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy puha, rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges, kevés lisztet még tegyünk hozzá.

Letakarjuk és kb 1 órát pihentetjük.

Ha megkelt a tészta, jól átgyúrjuk és 10 egyforma részre osztjuk. Nyújtódeszkán mindegyik tésztát külön-külön kb 20-25 cm-es hosszú ovális alakúra kinyújtjuk.

Megkenjük olvasztott magarinnal, megszórjuk sajttal és egy gerelyevágóval vagy éles késsel ferdén bevágjuk úgy, hogy a széleket ne vágjuk át!

A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott rudat pedig csigavonalban összetekerjük (a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá).

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk az összetekert tésztát és mindegyiknek a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal vagy lenmaggal.

180 fokon kb 20-25 percig, szép aranybarnára sütjük.