Pásztor pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Pásztor pite

Hozzávalók:
Húsos ragu:

  • 2 ek olaj
  • 700 g darált marha vagy bárányhús
  • 1 nagyobb répa
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • rozmaring, kakukkfű, só, bors ízlés szerint
  • worcestershire szósz
  • paradicsompüré vagy paszta egy kis doboz (70 g)
  • vörösbor (néhány kortynyi)
  • kb 0,5 dl csirkealaplé

Tetejére:

  • 700 g burgonya hámozva és darabolva
  • 3,5 ek vaj
  • 60 ml habtejszín (cukrozatlan, 30 %-os)
  • só, bors
  • 2 tojássárgája
  • reszelt sajt (parmezán, cheddar…, ki mit szeretne)

Elkészítése:

Húsos ragu:

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd rátesszük a húst és elkezdjük lepirítani. Amikor már szép barna, akkor hozzáreszeljük a vöröshagymát és a répát és a fokhagymát és az egészet jól összekeverjük.

Felöntjük kevés worcestershire szósszal és a paradicsompürével, elkeverjük, majd a borral is felöntjük. Hozzáadjuk a fűszereket és ízlés szeritn sózzuk, borsozzuk.

Felöntjük az alaplével és megpároljuk.

Tetejére:

A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben megfőzzük és még forrón áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, majd ha már kihűlt kissé, akkor hozzáadjuk a tojássárgákat és alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, tejszínt és a vajat, majd az egészet jól összekeverjük.

Összeállítás:

Egy sütésre alkalmas jénaiba vagy más edénybe szedjük a ragut, majd a pürét egyenletesen elterítjük rajta és megszórjuk a tetejét sajttal.

200 fokra melegített sütőben kb 18-20 perc alatt készre sütjük.