Áfonyás sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Áfonyás sajttorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alap:

  • 175 g keksz (esetleg zabkeksz)
  • 75 g vaj olvasztva, kihűtve

Krémsajtos réteghez:

  • 625 g mascarpone
  • 160 g cukor
  • 250 g joghurt
  • 300 ml habtejszín
  • 1 citrom héja
  • 0,5 citrom leve
  • 20 g zselatin

Áfonyapüréhez:

  • 400 g áfonya
  • 125 g cukor
  • citromlé

Az áfonyás zseléhez:

  • áfonyapüré
  • 200 g víz
  • 150 g cukor
  • 5 g zselatin

Elkészítése:

Püré:

Az áfonyát a cukorral és a citromlével felforraljuk, majd kb 10 percig főzzük. Amikor kissé kezd sűrűsödni, akkor a tűzről levesszük, majd egy szitán átpasszírozzuk és kihűtjük.

Alap:

A kekszet daráljuk és összekeverjük a vajjal, majd egyenletesen egy magas falú a forma aljába nyomkodjuk.

Krémsajtos réteg:

A mascarponét kikeverjük a cukorral, joghurttal és a citrom levével és héjával, majd beleforgatjuk a kemény tejszínhabot. A kész masszából elveszünk 500 grammot és félretesszük.

A zselatin felét kevés vízbe áztatjuk, majd mikróban felolvasztjuk. A krémsajtos masszához hozzákeverünk 120 g áfonyapürét és a felmelegített zselatint, majd az alapra simítjuk és hűtőbe tesszük.

Áfonyás zselé:

A zselatint kevés vízzel felengedjük, majd mikor megduzzadt, akkor felmelegítjük.

A maradék áfonyapüréhez hozzáadjuk a vizet, összemelegítjük, majd a felmelegített zselatinnal összekeverjük és langyosra hűtjük.

Mikor megdermedt az áfonyás krémsajt a formában, akkor óvatosan ráöntjük a langyos áfonyás zselét és hűtőbe tesszük.

Befejezés:

A maradék 10 g zselatint beáztatjuk kevés vízbe, majd felmelegítjük. A félretett krémsajtos masszát átkeverjük és beleforgatjuk a felolvasztott zselatint, majd a megdermedt áfonyás zselére simítjuk és másnapig hűtőbe tesszük.