Szilvás alagút pirított dióval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilvás alagút pirított dióval

Hozzávalók:
Alap:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 7 evőkanál házi baracklekvár
  • 1 dl rum
  • 1 dl feketekávé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ízlés szerint szegfűszeg
  • esetleg kevés tej, ha szükséges

Töltelék:

  • 70 dkg magozott szilva
  • ízlés szerint cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • ízlés szerint őrölt szegfűszeg
  • 0,5 dl víz
  • 1 evőkanál zselatin (por)

Tetejére:

  • 1 marék pirított vágott dió

Elkészítése:

Az alaphoz a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt, kávét, rumot és összegyúrjuk, amennyiben nem kellően formázható, akkor még szükség szerint adjunk hozzá tejet.

A masszát egy nagyobb (2/3) és egy kisebb (1/3) részre osztjuk. Egy 30*12 cm-es őzgerincformát kibélelünk folpackkal és a nagyobb rész masszát nyújtófával kinyújtjuk, majd a formába helyezzük, úgy hogy az a forma oldalát is fedje.

A megmosott szilvát kimagozzuk, apróra daraboljuk és egy edénybe tesszük. Hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és szegfűszeget, majd lassú tűzön puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

Kevés vízzel összekeverjük a pudingporokat a szilvához öntjük, majd sűrű krémmé főzzük. A zselatint vízben feloldjuk, összemelegítjük és a krémhez adjuk. Kevés hűtés után a formába öntjük.

A maradék kekszes masszát a forma aljának megfelelően kinyújtjuk és a krémet ezzel zárjuk, majd folpackkal betakarjuk.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a formából kiöntve pirított dióval megszórva kínáljuk!