Dióhabos csigatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Dióhabos csigatorta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • csipet só

Dióhab:

  • 2 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • barnacukor
  • darált dió
  • olvasztott vaj

Elkészítése:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet a sóval elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojást és elkezdjük kidolgozni. Amikor már majdnem kész, beletesszük az olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg a keverőtáltól a tészta el nem válik.

50-60 percig letakarva pihentetjük.

Közben vízgőz felett a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, végül belekeverjük a darált diót.

Ha a tészta megkelt, nyújtófa segítségével téglalap alakúra nyújtjuk, a dióhabbal lekenjük, majd feltekerjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk.

3-4 cm-es darabokra vágjuk a tésztát, majd a tortaformába rakjuk. A csigákat körben kenjük olvasztott vajjal.

Kb 15-20 percig pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük, tetejét cukros dióval megszórjuk, előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon.

Tálaláskor porcukorral szórva kínáljuk!