Hozzávalók:
Gombóc:
Töltelék:
Forgatáshoz:
Elkészítése:
Az aszalt szilvát kétféleképpen használtam fel: a szilvák egyik felét 15 perce vízbe áztattam, kimagoztam, majd a magok helyére fél teáskanál cukrot tettem. A szilvák másik felét “simán” kimagoztam és kevés lekvárral(nekem áfonya volt itthon) összekevertem.
A krumplit meghámoztam, sós vízben megfőztem és még melegen áttörtem, hagytam hűlni kicsit, hogy tudjak vele dolgozni. Ezután hozzáadtam a lisztet, a tojást és a vajat, és kézzel jól összedolgoztam.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtottam, négyzetekre vagdostam, mindegyikre tettem töltelékként: egyikre egy szem cukros-szilvát, a másikra egy szem lekváros szilvát, majd gombócokká formáltam és lobogó forró sós vízben addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére.
Ezután kevés olajon vagy vajon pirított és fahéjjal, vaníliás cukorral megszórt zsemlemorzsába forgattam mindegyiket.
Jó étvágyat hozzá!