Pirított hagymás kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pirított hagymás kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek kacsa vagy libazsír
  • 1 tk só
  • langyos víz
  • 5-6 ek pirított hagyma

Elkészítése:

A átszitált lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedés készítünk, beletesszük a zsírt és a tejfölt, majd rámorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos vizet öntünk rá.

Miután az élesztő feljött, összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény és száraz, kis adagokban további víz hozzáadásával lágyítjuk.

Miután szép sima gombócot gyúrtunk, letakarva legalább 1 órán át kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk és rászórunk 2-3 ek pirított hagymát.

Ezután a tésztát feltekerjük és 8-10 perc pihentetés után az előző tekeréssel keresztben kisodorjuk a tésztát, hagymát szórunk rá és véglegesre feltekerjük. A spirális végeit kézzel összenyomkodjuk és szép hosszúkás kenyeret formázunk.

Sütőlemezre is tehetjük, én most sütőpapírral bélelt nagyobb jénaiba tettem. Ismét kelt egy jó 25-30 percet, közben éles késsel kicsit becsíkoztam és 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt szép világosbarnára megsült.

A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Nagyon finom és különleges ínyenc kenyér!

Jó étvágyat kívánok!