Ropogós, omlós, szaftos csülök

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Ropogós, omlós, szaftos csülök

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg hátsó csülök
  • 5 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 10-12 szem bors
  • 1 tk egész kömény
  • 1 zacskó sertés fűszer
  • 2-3 dl sör (lehet akár barna is)
  • 1 ek zsír

Elkészítése:

A csülköt a szemes borssal, sóval, köménnyel, 1 fej vöröshagymával és a fokhagyma felével kb 90 percig főzzük.

A többi hagymát (vörös és fok) meghámozzuk és felszeleteljük. A pataki tálat beáztatjuk.

Az előfőzött és nagyjából kihűlt csülköt bedörzsöljük a sertés fűszerrel.

A tála aljába tesszük a zsírt, majd rászórjuk a hagymákat és rátesszük a csülköt, majd a tál tetejével befedjük.

200 fokra melegített sütőbe toljuk. Kb 1,5 órán át sütjük. Közben többször kivesszük és meglocsoljuk a sörrel és a saját levével.

1,5 óra után levesszük róla a tetejét és szép pirosra sütjük.

Párolt lilakáposztával és hagymát tört krumplival tálaljuk.