Joghurtos-mascarpone krémes máktorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Joghurtos-mascarpone krémes máktorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 1,2 dl napraforgó olaj
  • egy nagy csipet só
  • egy citrom reszelt héja
  • 18 dkg darált mák

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 125 g joghurt, lehetőleg sűrűbb fajta (pl.: görög) joghurtot használjunk
  • 2 ek porcukor
  • 4 dkg fehércsoki megolvasztva
  • 1 rúd vanília kikapart magjai vagy 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojások fehérjét egy jó nagy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a porcukrot is fehéredésig keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olajat, belereszeljük a citromhéjat és belekeverjük a darált mákot. Végül a tojásfehérje habot is óvatosan hozzáforgatjuk (nyugodtan mehet a robotgép legalacsonyabb fokozatán, csak nem szabad sokáig verni).

Két 23 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk (vagy sütőpapírral kibéleljük) és a masszát kétfelé osztva megsütjük. 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt sül készre. Még melegen kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.

Közben megpucoljuk a gránátalmát, a magjait leöblítés után egy száraz papírtörlőre tesszük, annak érdekében, hogy a felesleges nedvesség leitatódjon róla. Ezt követően elkészítjük a krémet.

A mascarponét, a joghurtot, az olvasztott fehér csokit és a porcukrot simára keverjük, ezt követően a kihűlt tortalapokat megtöltjük vele, dobunk rá pár szem gránátalma magot, majd kívülről is bevonjuk a tortát.

A torta tetejére egy kevés fehér csokit reszeltem, majd gránátalma magokkal díszítettem.

Tipp:

Étolaj helyett, használhatunk mákolajat, illetve a gránátalma magjait kiválóan helyettesíti a piros ribizli vagy egyéb más olyan savanykás gyümölcs, ami tulajdonságainál fogva nem áztatja el a krémet.