Citromos-diós ostya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Citromos-diós ostya

Hozzávalók egy 26*29 cm-es tepsihez:

Ganache:

  • 300 g fehércsokoládé
  • 150 ml habtejszín

Tészta:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál finomliszt

Krém:

  • 130 g margarin
  • 120 g csokoládé
  • 10 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál víz
  • 5 evőkanál citromlé
  • 200 g darált dió
  • egy citrom lereszelt héja

Töltéshez:

  • 2 nagy ostyalap

Elkészítése:

A fehércsokira ráöntjük a felforrósított tejszínt éa addig keverjük, amíg az egész massza homogén nem lesz. Ezután félretesszük.

Elkészítjük a tésztát. Az egész tojásokat a cukorral felverjük robotgéppel kb 8-10 perc alatt, majd hozzászitáljuk a lisztet és az egészet csomómentesre keverjük.

Sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát, majd 180 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Kihűtjük a lapot. Ha kihűlt, akkor az ostyákat egy recés késsel a piskóta méretére vágjuk.

A krémhez a vajat, csokit, cukrot, vizet, citromlevet összeforraljuk. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a diót és a citrom héját, majd elkeverjük az egészet.

Összeállítás:

Az egyik ostyára rákenjük a diós krém felét, elsimítjuk, majd ráöntjük a fehércsoki ganache felét és ezt is elkenjük. Erre rátesszük a piskótát. A piskótára rákenjük a maradék fehércsokis ganache-t.

A másik ostyára simítjuk a maradék diós krémet, majd krémmel lefelé ráfordítjuk a fehércsokis piskótára. Kissé rányomkodjuk, majd nehezéket teszünk rá.

Másnap egy éles, recés késsel vagy egy konyhai tapétavágóval egyforma szeletekre vágjuk.