Almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás pite

Hozzávalók egy 26 *38 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 dl natúr joghurt
  • fél citrom reszelt héja és leve

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • kb 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj (lehet több is ízlés szerint)

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lágy margarint és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is: a tojást, citrom levét és héját és a joghurtot. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és fél-egy órára hűtőbe betesszük becsomagolva.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

Egy lábasba tesszük a reszelt almát, hozzáadjuk a cukrokat és a fahéjat, ízlésünk szerinti mennyiséget. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd langyosra hűtjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és az egyik kinyújtott tésztalapot belehelyezzük.

Villával megszurkáljuk és a párolt almát elterítjük rajta egyenletesen, majd rátesszük a második kinyújtott lapot is.

A felvert tojással megkenjük a tetejét, majd ismét megszurkáljuk egy villával, hogy a gőz el tudjon távozni sütés közben anélkül, hogy elrepedne a tészta.

Körülbelül 45 percig sütjük 180 fokon. Akkor lesz jó, ha szép aranybarna a sütemény teteje.

Hagyjuk, hogy langyosra hűljön, majd kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.