Hájas sütemények

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Hájas sütemények

Hozzávalók:

  • 40 dkg háj
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 ek fehér bor vagy 1 ek ecet
  • 1 db tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 tk só
  • szódavíz

Elkészítése:

A ledarált hájat 1 ek fehér borral vagy ecettel jól kidolgozzuk, majd 10 dkg liszttel összegyúrjuk,hidegre tesszük. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.

Egy tálba szitáljuk a lisztet,majd bele öntjük az élesztős tejet, az 1 db tojást is bele ütjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, és annyi szódavízzel dolgozzuk ki szép hólyagosra, hogy rétestésztaszerű állaga legyen a tésztának.

A tésztát téglalap alakúra sodorjuk,rá kenjük a lisztes hájat. 4 részbe hajtogatjuk, még háromszor megismételjük 20 percenként.

Almarózsa készítése:

Az almát meghámozzuk,vékonyabb szeletekre vágjuk,majd cukros,fahéjas,egy kicsi citromlé hozzáadásával vízben megpároljuk. Csak annyira,hogy majd hajlítható legyen.

A kisodort tésztából 5 cm szélességű,kb 15-20 cm-es csíkokat vágunk.

Az alma szeleteket rátesszük,fahéjas cukorral megszórjuk és feltekerjük.

Kiolajozott muffin sütőbe tesszük és szép aranysárgára sütjük.

Diós rózsa:

A darált diót ízlés szerint cukrozzuk,reszelt citromhéjjal ízesítjük,egy kevés tejjel összekeverjük,hogy összeálljon a töltelék. A kisodort tésztából 1 rózsához 5 db korongot szúrtam pogácsaszaggatóval.

A korongokat egyenként összefogtam,szirom alakban,a szirmok mellé tettem a diós töltelékből.

Muffin sütőben sütöttem.

Lekváros :

Linzer szaggatóval kiszúrtam,minden 2. közepét szív,csillag,gyűszű formával kiszúrtam. Az alsó egész korongot vízzel lekentem,a kiszúrt formájú tésztát rátettem és így sütöttem.

Kivajazott sütőlemezre sorakoztattam. Szép világosra sütöttem. Vaníliás porcukorral megszórtam.

A kiszúrt üregekbe baracklekvárt csepegtettem.