Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás pite

Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • 10 dkg kristálycukor

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)
  • 15 dkg kristálycukor (almától függően)
  • őrölt fahéj

A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, majd fahéjjal és a cukorral ízesítjük.

A lisztet a zsiradékkal gyorsan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Két egyforma cipót formálunk belőle.

A mazsolát beáztatjuk.

A tésztából két lapot nyújtunk a tepsink méretére. Tepsibe helyezzük az egyik lapot, ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával, majd befedjük a másik lappal.

Felvert egész tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.

Az almás-mákos piténél annyi a különbség az almáshoz képest, hogy a reszelt alma tetejére darált mákot és porcukrot szórunk ízlésünknek megfelelően.