Túrós batyu

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Túrós batyu

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej (kb.)
  • 10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 tojás sárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás habja

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt kb 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el.
A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk kidolgozni belőle. Az olvasztott, de már nem meleg vajat a végén adjuk hozzá. A tésztát kétszeresére kelesztjük, lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk ujjnyi vastagságban, majd egyforma kb. 10×10 cm – es kis négyzetekre vágjuk. A tölteléket kikeverjük, a tojások keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz. A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk, és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán. Tetejüket felvert tojással kenjük meg. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat nem túl közel egymáshoz, és előmelegített sütőben, 180 °C –on kb. 30 perc alatt kisütjük. Amennyiben túl gyorsan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le fóliával. Porcukorral meghintve kínáljuk.Ha szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben a batyukat, akkor olvasztott vajjal kenjük meg az oldalaikat, hogy ne süljenek össze.