Pudingos ökörszem

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Pudingos ökörszem

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl tej (langyos)
  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 cs instant szárított sütőélesztő
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelék:

  • 1 cs vanília ízű főzős pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • almalekvár
  • ribizli

Lekenéshez:

  • 1 tojás

Szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítése:

Nekem 25 db lett.

A liszt közepében, 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kb 1 órát pihentetjük, kelesztjük.

Közben hagyományos módon megfőzzük a pudingot.

A megkelt tésztát egy lisztezett felületen átgyúrjuk és kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kiskanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot).

A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 15-20 percig sütjük.

A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.