Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Almás pite

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin, vagy 15 dkg zsír
  • 3 egész tojás + 1 egész tojás a tészta lekenéshez
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítése:

Egy nagy tál almát lereszelünk, melyet ízlés szerinti cukorral, és fahéjjal összekeverünk és állni hagyjuk.
(Én 1,5 kg almát pucoltam és reszeltem le, majd a cukorral, fahéjjal együtt kicsit elforraltam a levét és még melegen ráraktam az első lapra, úgy fedtem le a másikkal).

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle, majd kétfelé vesszük.

Az egyik felét elnyújtjuk és a sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe tesszük, erre rakjuk a kinyomkodott, reszelt almát, majd rányújtjuk a tészta másik felét is.

Tetejét lekenjük egy felvert tojással, majd megszurkáljuk egy villával és megsütjük, 180 fokon kb 40-45 perc alatt.