Húzott rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húzott rétes

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 6 dkg zsír
  • 1 evőkanál 10 százalékos ételecet
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez:

  • meggykompót
  • túró

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálban keverjük össze, majd kézzel gyúrjunk belőle sima, hólyagos tésztát (kb. negyed óra alatt).

Formázzunk belőle cipót, osszuk 3 részre, a tetejüket kenjük meg olvasztott zsiradékkal. Takarjuk le és langyos helyen 15-20 percet pihentetjük.

A konyhaasztalra terített abroszt szórjuk meg liszttel, tegyük középre a tésztát, újra kenjük meg zsírral és kezdjük nyújtani, folyamatosan, körbe haladva. Ezután locsoljuk meg a tésztát vajjal és töltsük meg tetszés szerint, majd tekerjük fel az asztalterítő segítségével (emeljük fel a tésztával együtt az egyik szélénél).

A rétest tegyük tepsibe, tetejüket olvasztott vajjal vagy felvert tojással, esetleg tejföllel (ízlés és töltelék szerint) kenjük meg és előmelegített sütőben 190 fokon süssük aranybarnára.

Porcukorral megszórva tálaljuk. Én most meggyes, illetve meggyes-túrós rétest készítettem.

Jó étvágyat mindenkinek!