Gyros tál

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gyros tál

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg hús (lehet vegyesen is)
  • bolti gyros fűszer vagy
    házilag elkészítve a gyros fűszer hozzávalói 1,5 kg húshoz: 2 ek só, 1 ek pirospaprika, 1 tk őrölt bors, 1 ek aprított vagy szárított petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek aprított vagy szárított oregánó
    illetve csipetnyi őrölt fahéj, szerecsendió és római kömény (de ezek akár el is hagyhatóak)

A görög salátához:

  • fejes saláta
  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • olívaolaj
  • feta sajt
  • oregánó

Öntethez:

  • 150 g natúr joghurt
  • só, bors, kapor ízlés szerint

Elkészítése:

Egy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük.

A salátát, uborkát, paradicsomot, lilahagymát felkockázzuk, egy tálban összekeverjük, rátördeljük a sajtot, megszórjuk oregánóval és öntünk rá 1-2 ek olívaolajat.

Az öntethez a joghurtot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szárított kaporral ízesítjük.

Sült krumplival kiegészítve nagyon fincsi ebéddel sikerült a páromat meglepni.

Tipp:

Természetesen az eredeti görög salátában nincs fejes saláta, viszont olívabogyó igen…én most kihagytam belőle, nem rajongok érte!